050 - 2600008

Dak Safety Noord: Valbeveiligingssystemen en klimmaterieel

Veilig werken op het dak

Hoe zorgt u ervoor dat u veilig werkt op het dak? Deze vraag ontvangen wij regelmatig. Niet zo gek natuurlijk, veiligheid hoort altijd voorop te staan, maar toch is veiligheid toch niet altijd zo vanzelfsprekend als het hoort te zijn. Vaak zijn mensen te laks en gemakzuchtig, dit gaat soms helaas ten koste van de veiligheid, met alle gevolgen van dien. Om deze reden informeren wij u dan ook graag hoe u veilig op het dat kan werken.

Is het echt nodig?

Voordat u het dak op gaat geeft het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid het advies om eerst te bedenken of het werken op hoogte, in dit geval op het dak, daadwerkelijk nodig is. Kunnen de werkzaamheden gedaan worden zonder omhoog te moeten gaan? Helaas moet er voor bepaalde werkzaamheden toch daadwerkelijk het dak op gegaan worden. Als dit dan daadwerkelijk toch nodig is, doe dit dan altijd zo veilig mogelijk. Om dit zo veilig mogelijk te doen brengen wij een aantal zaken aan het licht die de nodige aandacht vereisen. 

Tips voor het veilig werken op het dak

Hierbij drietal tips over hoe jij veilig kan werken op daken.

Tip 1.  Onderschat de werkzaamheden op hoogte niet

Voor vele mensen een nachtmerrie, voor enkele mensen helaas waarheid: het vallen van een hoge hoogte. Uit rapporten van de Europese Unie komt naar voren dat er helaas elke dag iemand ten van komt van hoge hoogte, met alle gevolgen van dien. 
Daarnaast komt er naar buiten dat er meer ongelukken gebeuren op de kleinere hoogtes (2 tot 5 meter hoog) dan op de hogere hoogtes (20+ meter). Dit heeft eigenlijk 1 simpele reden: hoe lager we zijn, hoe veiliger we ons voelen. En tegelijkertijd worden we onbewust minder voorzichtig. 
Het is dan ook volgens de wet verplicht om jezelf te beschermen vanaf werken op hoogte van 2,5 meter. Omdat je als specialist vaak erg gefocust bent op de werkzaamheden zelf, kan het al snel fout gaan. Kortom: bereid je goed voor en onderschat het werken op hoogte nooit. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Tip 2. Bereid je goed voor op de werkzaamheden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Anno 2019 zijn werkgevers, maar ook eigenaren van gebouwen, verplicht om ervoor te zorgen dat het dak ten eerste veilig te betreden is en vervolgens dat er veilig op het dak gewerkt kan worden. Om de risico’s zo laag mogelijk te houden, moeten er preventieve maatregelen ondernomen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hekwerken. 

Werkgevers en gebouweigenaren zijn verplicht om voor een veilige weg naar en op het dak te zorgen. Hoe dit wordt aangepakt, word allemaal opgenomen in een bepaald plan. Het Risico-Inventarisatie & Evaluatie plan. Voordat de veiligheidsmaatregelen er zijn, word er bekeken welke werkzaamheden er allemaal uitgevoerd gaan worden. Hierna worden de veiligheidsrisico’s in beeld gebracht en worden hieruit adviezen geschreven voor de veiligste oplossing.

Helaas is de praktijk vaak anders dan de theorie. Het komt dus ook vaak voor dat er geen of niet voldoende maatregelen zijn getroffen. Hierom is het nodig dat een werknemer voordat hij de werkzaamheden uitvoert een Taak Risico Analyse (TRA) Maakt. Zo een analyse wordt gemaakt op de volgende manier:

  1. Werkzaamheden op chronologische volgorde opschrijven
  2. Per activiteit de risico’s bepalen
  3. Risico’s uitsluiten door het plaatsen van (tijdelijke) valbeveiliging en beschermingsmiddelen dragen.

Tip 3. Breng het type dak in kaart

Elk dak is anders om op te werken. Zo brengt ook elk dak zijn eigen risico’s en voorzorgsmaatregels met zich mee. Door goed in kaart te hebben op wat voor dak je gaat werken, kunt u zich goed voorbereiden hierop. Een goede voorbereiding zorgt voor een minder grote kans op ongevallen. 
Wanneer u op platten daken werkt vinden werkzaamheden vaak plaatst aan de rand van het dak, omdat de installaties zich hier vaak bevinden. Bij een dak met een helling is het kans op wegglijden erg hoog. Breng het type dak goed in kaart en verminder het risico op een onveilige situatie.

Dak Safety Noord: dé specialist in dakveiligheid

Dak Safety Noord is al meer dan 10 jaar specialist in alles omtrent dakveiligheid. Denk hierbij aan dakbeveiliging, dakveiligheid en service en onderhoud. Heeft u vragen of wilt u meer weten over hoe Dak Safety Noord u kan helpen? Neem dan contact. We gaan graag het gesprek aan.
 

Gratis dakinspectie aanvragen   Vraag gratis offerte aan

Sitemap

Valbeveiliging

Dakveiligheid

Service & onderhoud

Projecten

Over ons

VCA Keurmerk

Bel Dak Safety Noord

Kennis en kunde in veiligheid.

slogan

050 - 2600008

 

info@daksafetynoord.nl

De Vlasakker 36
9781 LH Bedum

Locatie Dak Safety Noord

Neem contact op met Dak Safety Noord

Mail Dak Safety Noord

Contact


Gratis dakinspectie aanvragen Vraag gratis offerte aan

Dak Safety Noord