050 - 2600008

Dak Safety Noord: Valbeveiligingssystemen en klimmaterieel

Dak beveiliging en Valbeveiliging in Drenthe

Wanneer u en u werknemers dakwerkzaamheden uitvoeren in Drenthe is valbeveiliging essentieel. Tegenwoordig verplicht de arbo wetgeving u als werkgever ertoe dat u zorgt voor goede veiligheid voor de medewerkers die werkzaamheden op het dak verrichten. Wij snappen dat het waarborgen van veiligheid niet makkelijk is en daarom adviseren wij u graag over de optimale veiligheid. Hierdoor kunnen uw medewerkers veilig aan het werk, en voldoet uw valbeveiliging aan de eisen en normen die tegenwoordig worden gesteld.

Waarom valbeveiliging?

U snapt natuurlijk wel als u op meer dan 2,5 meter hoogte werkt dat de kans op schade bij een val groter is dan dat u op een hoogte van 0,50 meter werkt. Dit is de reden dat vanaf 2,5 meter via Europese richtlijnen wordt bepaald dat u vanaf deze hoogte verplicht bent om valbeveiligingsmiddelen te gebruiken. Dit is niet voldoende, persoonlijke bescherming is altijd noodzakelijk indien collectieve voorziening voor valbeveiliging onvoldoende mogelijk zijn.

Valbeveiligingssystemen

Er bestaan in principe twee verschillende soorten beschermingsmiddelen die u beschermen tegen het vallen van hoogten:
•    Gebiedsbegrenzingssystemen
•    Val beveiligings- of opvangsystemen

Gebiedsbegrenzingssystemen

Een gebiedsbegrenzingssysteem zorgt ervoor dat de personen die zich op het dak bevinden worden tegengehouden door een vallijn, voordat zij over de dakrand kunnen vallen. Doorgaans worden deze systemen op 2 meter van de val rand geplaatst. Met hulp een goed persoonsbeschermingsmiddel met een korte lijn van maximaal 2 meter zal het vallen verhinderd worden. Gebiedsbegrenzingssystemen zijn bij uitstek geschikt voor plaatsen waar geen direct val gevaar is maar waar u wel een veilige werksituatie voor uw werknemers wilt creëren.  

Valbeveiligings of opvangsystemen

Opvangsystemen zijn onmisbaar op plaatsen waar tijdens het werk direct val gevaar is. Voorbeelden van plaatsen waar sprake is van direct valgevaar zijn:

•    Werkzaamheden aan bijvoorbeeld een waterafvoer in een dakrand
•    Werkzaamheden op fragiele daken
•    Werkzaamheden bij dakramen

Om te voldoen aan de vereiste veiligheid kan op deze plaatsen een val stopsysteem worden toegepast. Bij gebruik van dit systeem kunnen personen wel vallen, maar worden zij tijdens het vallen opgevangen door het systeem. Dit systeem biedt echter minder veiligheid dan een systeem voor begrenzing van een gebied. Wij adviseren dan ook om alleen gebruik te maken van dit systeem wanneer gebiedsbegrenzing écht niet mogelijk is.

Belangrijke zaken omtrent valbeveiliging

•    Er moet voldoende minimale werkhoogte zijn voor het opvangen van de val
•    Schokken en stoten moeten worden voorkomen
•    De uitrusting moet voldoende zijn om een val aan de val zijde op te vangen
•    Een snelle redding van de gevallen persoon moet mogelijk zijn

De meest voorkomende valbeveiligingssystemen zijn de individuele ankerpunten volgens EN-795 klasse A en horizontale ankerpunten met bijvoorbeeld RVS staalkabels volgens EN-795 klasse C. Een kabelsysteem geeft een betere beveiliging omdat de gebruiker zich voortdurend aangelijnd parallel langs de va lzijde kan verplaatsen.

In het algemeen moeten toegepaste valbeveiligingssystemen zijn voorzien van certificaten volgens EN795 en een CE-kenteken op het product. De afstand tussen de individuele ankers bedraagt 7,5 meter. Bij toepassing van RVS lijnsystemen wordt de lengte gemeten nadat alle ankerpunten zijn geplaatst. De maat wordt gemeten hart op hart van de ankerpunten. De lijn wordt na montage gespannen en voorzien van een keuringsbordje.

De juiste valbeveiliging voor uw werkzaamheden

Valbeveiliging is een ontzettend belangrijk onderdeel wanneer u en uw werknemers werkzaamheden op het dak verrichten. Dak Safety Noord is expert op het gebied van valbeveiliging. Wij adviseren over de valbeveiliging en leveren de benodigde producten voor uw werkzaamheden.  

Dakbeveiliging in Drenthe bij Dak Safety Noord

Wilt u meer informatie over permanente dak beveiliging in Drenthe en omgeving? Neem dan snel contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder met al uw vragen. Ze geven u een passend advies over de juiste valbeveiliging.

Gratis dakinspectie aanvragen   Vraag gratis offerte aan

Sitemap

Valbeveiliging

Dakveiligheid

Service & onderhoud

Projecten

Over ons

VCA Keurmerk

Bel Dak Safety Noord

Kennis en kunde in veiligheid.

slogan

050 - 2600008

 

info@daksafetynoord.nl

De Vlasakker 36
9781 LH Bedum

Locatie Dak Safety Noord

Neem contact op met Dak Safety Noord

Mail Dak Safety Noord

Contact


Gratis dakinspectie aanvragen Vraag gratis offerte aan

Dak Safety Noord